Spring navigationen over
Calman-SDR-HDR-banner

SDR og HDR – her er den store forskel

SDR og HDR er de to store standarder inden for TV-billeder. Her kan du blive klogere på, hvad forskellen er – og hvad dit valg betyder for din oplevelse hjemme i stuen

Der er mange ting at tage stilling til, når man købe et nyt TV – og man kan hurtigt lade sig forvirre af de mange begreber, man støder på. De to vigtigste forkortelser, du bør kende til er SDR og HDR – disse to standarder har nemlig stor betydning for billedkvaliteten på dit nye TV.

SDR betyder Standard Dynamic Range, og er en betegnelse for den standard, der har været fremherskende på gamle TV og fladskærme hidtil. De senere år har HDR – High Dynamic Range – vundet mere frem, og streamingtjenester og computer- og videospilproducenter er blandt dem, der benytter sig af teknologien, som sikrer bedre dybde og farvemætning. HDR er fremragende til at bevare detaljer i meget mørke eller meget lyse dele af skærmen, og bringer os svimlende tæt på den oplevelse, vi ville have, hvis vi så tingene i virkeligheden. På en traditionel SDR-skærm bliver farver, der ligger tæt på hinanden, ofte gengivet som den samme nuance. For selv om SDR kan gengive knap 17 millioner forskellige farver, blegner det ved siden af de 1,7 milliarder farver, man kan opleve med HDR. Hvis dit nye HDR-TV samtidig har et 4K eller 8K hæftet på navnet, vil oplevelsen blive endnu større. De to standarder refererer til skærmopløsningen – altså den mængde pixels, en skærm kan vise.

Det betyder naturligvis ikke, at SDR er helt håbløst – dels produceres meget indhold stadig kun i SDR, og på flow-TV er HDR-teknologien stadig ikke fremherskende. SDR kan da også stadig sikre dig en god oplevelse foran skærmen, og en kalibrering af dit TV kan sagtens løfte oplevelsen yderligere.