Hvilke fordele får du med en dampovn?
Søger du en ovn, hvor du kan lave lækker og saftig mad, og som bevarer madens farve, konsistens og næringsstoffer? Så skal du kigge efter en dampovn eller en ovn med dampfunktion.
En ovn med dampfunktion giver dig mange fordele, når du ønsker at tilberede sund og velsmagende mad. Når du bruger damp, bliver maden varmebehandlet på en skånsom måde, hvilket medfører, at maden bevarer sin farve, konsistens og vigtige næringsstoffer.
Tilførsel af damp er også perfekt, når du vil optø eller opvarme din mad, når dejen skal hæve, eller du tilbereder med sous vide-metoden. Prøv en ovn med 100 % damp og PulseSteam.
Hvad er forskellen mellem en dampovn og en almindelig ovn?
Læs også: De bedste funktioner i ovnenI en ovn med dampfunktion, en såkaldt kombiovn, kan du tilberede mad ved hjælp af damp. For at frembringe dampen, skal ovnen bruge vand – derfor har ovnen en vandtank, som du fylder, inden du kokkererer. Vandet omdannes til damp, når ovnen varmes op. I en ovn med dampfunktion cirkulerer vanddampen rundt i ovnen, temperaturen er lavere, og tilberedningstiden er ofte kortere.
De fleste dampovne har også de samme funktioner som en almindelig ovn – fx varmluft, grill samt over- og undervarme. Du kan få en kombiovn i alle prisklasser, hvor du kan kombinere ovnens funktioner for et perfekt resultat. Ønsker du at lave mad på restaurantniveau, kan du vælge en ovn with Steamify®-funktion, som sørger for de rigtige dampindstillinger. Hvis du ikke har så meget plads i køkkenet, kan du vælge en 45 cm kompaktovn.
Bemærk, at en almindelig ovn, eller konvektionsovn, ikke har dampfunktion.
4 fordele ved en dampovn
Læs også: Tips til at rengøre og vedligeholde din ovn1. Sund madlavning: Damptilberedning anses for at være en af de bedste måder at tilberede sund mad på. Årsagen er, at når temperaturen overstiger 100 grader, går mange næringsstoffer tabt. Det betyder, at både kød, fisk og grøntsager mister mange af deres næringsstoffer, når de tilberedes ved de høje temperaturer på en stegepande eller i en almindelig ovn. Da dampovnen arbejder med en meget lavere temperatur, tilbereder du din mad så skånsomt, at næringsstofferne bevares.
2. Bedre smag: Bruger du dampfunktionen, bevarer maden sin gode, friske smag. Brødet får en sprød og lækker overflade, uden at det bliver tørt indeni. Det samme gælder kød, som også får en gylden, sprød overflade samtidig med, at det forbliver saftigt indeni.
3. Perfekt til at genopvarme rester: Også når du spiser madrester, er dampfunktionen en stor fordel. Varmer du madresterne op med halvt damp og halvt varmluft, undgår du, at maden bliver tør og kedelig.
4. Maden bevarer sine farver, og ser derfor mere indbydende ud – og smager derefter.
Derfor bliver maden bedst i en dampovn
Ved udelukkende at bruge damp opnår du perfekte resultater, når du tilbereder fisk, ris og grøntsager. Dampovnen holder en lav temperatur, mellem 40 og 100 grader, og resultatet er både saftigt og nærende. 100 procent damp er perfekt til retter, der skal behandles skånsomt, såsom risotto, crème brûlée eller dumplings. Den er også perfekt til hævning af en gærdej.
Med en dampovn kan du også lave mad med sous vide-metoden. Her pakkes ingredienserne i vakuumforseglede poser og tilberedes i rigtig lang tid ved lav temperatur. Med dampfunktionen kan ovnen holde en nøjagtig temperatur i op til 10 timer, hvilket giver et perfekt og velsmagende resultat.
Du kan også vælge at bruge en kombination af 50 % damp og 50 % varmluft. Det er fx perfekt til at opvarme madrester, og du undgår, at maden bliver kedelig at se på og tør at tygge i.
Kød eller kylling bliver bedst, hvis du bruger 25 % damp og 75 % varmluft. Det giver saftigt kød med en sprød og lækker overflade. Denne indstilling er også perfekt, når du bager brød og kager.