Projektor-guide: Sådan vælger du den rette
Har du brug for hjælp til at vælge projektor? Gennem fem enkle trin forklarer vi det vigtigste, du bør overveje, før du køber din nye projektor.
Trin 1. Hvad skal projektoren anvendes til?
Præsentation
SE VORES UDVALG AF PROJEKTORER TIL PRÆSENTATIONERØnsker du en projektor, som er velegnet til præsentationer, skal du gå efter høj lysstyrke og kompatibilitet med formatet 4:3 (standardformatet til præsentationer). En projektor med mere end 2000 ANSI lumen passer generelt godt til præsentationer. Det findes endda en lang række af projektorer med kort kasteafstand (short throw). Disse projicerer et stort bilde på kort afstand og er velegnet til præsentationer.
Hjemmebiograf
SE VORES UDVALG AF PROJEKTORER TIL HJEMMEBIOGRAFENNår du vælger en projektor, der skal anvendes som hjemmebiograf, bør du prioritere to egenskaber - lysstyrke og kontrast. Kombinationen af moderat lysstyrke og høj kontrast resulterer i god billedkvalitet. Med en lysstyrke mellem 1800 - 2500 lumen er projektoren velegnet til at vise underholdning. Det mest almindelige format til filmvisning er 16:9.
Se også vores projektor-guide til hjemmebiograf og sport på storskærm.
Bærbar
SE VORES UDVALG AF BÆRBARE PROJEKTORERNår det gælder portable projektorer er vægt og størrelse ofte de afgørende faktorer. Er du ofte på farten? Er det kun et fåtal af personer, der skal se billedet? Så er en kompakt projektor en god løsning. Hvis projektoren skal anvendes i lysere rum og til et større publikum, bliver modellen større og tungere for at imødekomme kravene. Vægten bliver typisk mellem 2-5 kg. Mange af de bærbare projektorer har endda indbygget højttalere, så du ikke behøver et separat lydsystem.
Miniguide om lysstyrke
Hjemmebiograf
Lysstyrken i en projektor måles i ANSI-lumen. I sammenhæng med brug som hjemmebiograf er kontrastværdien vigtigere end selve lysstyrken for den totale billedoplevelse. En hjemmebiografprojektor bør have en lysstyrke mellem cirka 1000 - 2500 lumen. To primære faktorer har stor betydning for, hvor mange ANSI-lumen du behøver; skærmstørrelse og omgivende lys.
- I lyse rum bør en projektor med høj lysstyrke anvendes (1600 lumen og højere). - Jo større skærm og jo stærkere omgivende lys, desto højere værdi på ANSI-lumen kræves.
Præsentationer
1000 ANSI - Disse projektorer ligger ofte i det lavere prissegment. Blot fordi lysstyrken er lavere, betyder det ikke, at billedet behøver at være dårligt.
1000 - 2000 ANSI - Lysstyrken fungerer oftest godt til både store konferencerum og mindre forelæsningssale. Forsøg dog at minimere det ydre lys, så billedet bliver så godt som muligt.
2000 - 3000 ANSI - Disse projektorer er velegnede til større rum og forelæsningssale. Projektoren har tilstrækkelig lysstyrke til, at der kan være normalt lys i rummet. Billedet kan forstørres, uden at kvaliteten forringes betydeligt, hvilket betyder, at antallet af personer i rummet er af mindre betydning.
3000 ANSI lumen og højere - Disse projektorer giver det bedste billede og anvendes ofte til større begivenheder som for eksempel koncerter, på natklubber, sportsbarer og lignende.
Trin 2. Hvilken teknologi skal jeg vælge?
DLP - Digital Light Processing - passer til film
SE VORES UDVALG AF DLP-PROJEKTORERPanelteknologien belyser en reflekterende chip, som indeholder tusindvis af små mikrospejle – én til hver pixel. Spejlene kan vinkles for at reflektere varierende lysmængder. Lyset farvesættes herefter via et roterende hjul med tre farvefelter (undtagen i DLP-projektorerne som har højest pris).
Plus: Høj kontrast og god sort. Lang levetid og udeladelse af de konvergenskriterier, som gør, at samme pixel bestemmer alle farver. Konstruktionen er ofte filterfri, så du slipper for at tænke på at skulle udskifte og rengøre filteret. Dette er oftest små projektorer, som let kan medbringes overalt.
Minus: Kan give anledning til en regnbueeffekt (små skygger af rødt, blåt eller grønt kan ses). Dette kan indtræffe, når for eksempel et hvidt objekt er i bevægelse på en mørk baggrund. De fleste moderne DLP-projektorer har overvundet dette problem med bedre chips og højere rotation på farvehjulet.
LCD-panel (Liquid Crystal Display) - velegnet til præsentationer
SE VORES UDVALG AF LCD-PROJEKTORERPanelteknologien separerer lyset i rød, grøn og blå med forskellige billedepaneler for at opbygge billedet. De flydende krystaller i panelerne blokerer eller slipper lys igennem med et varierende niveau, hvilket skaber farvenuancer. Et prisme opsamler de tre farver til et komplet billede.
Plus: Høj lysstyrke og klare farver giver generelt højere ANSI-lumen end DLP og fungerer bedre i lyse rum. Dette er velegnet til statiske billeder, eller billeder med høj kontrast.
Minus: Har kortere levetid og mindre godt sort end DLP. Takket være LCD-panelerne bliver ydermålene ofte større end DLP projektor.
Lampen og dens levetid
I dag anvendes både LED-lamper og traditionelle lysbuelamper til at lyse panelet op. LED-lamper har lang levetid og holder ofte længere end produktet, de anvendes i. En LED-lampe kræver ikke kraftig køling, hvilket gør, at de passer til små formater og bærbare projektorer. De behøver desuden heller ikke lang opvarmningstid. Ulempen med LED-lamper er, at de sjældent får samme lysstyrke som en almindelig lysbuelampe. Derfor bør du ikke vælge, lampetype uden at tænke på, hvilket formål den skal anvendes til.
En lampes levetid fastsættes af leverandøren og angives i antal timer. Ofte giver leverandøren en lampegaranti for hvor længe, lampen minimum skal virke. Går lampen ud inden garantien udløber, kan den byttes med en ny. Lampegarantien gælder normalt et vist antal timer og et vist antal år. Det er værdien som først opnås, der gælder.
Trin 3. Hvilken opløsning skal projektoren have?
Hjemmebiografopløsning:
HD (1280x720 720p) - Denne opløsning var i lang tid den mest almindelige. Fungerer til når du ser TV og indhold, der ikke kræver høj opløsning.
Full HD (1920x1080 1080p) - Full HD er den nye standard-opløsning, som vi anbefaler til film, spil og lignende indhold, du ønsker at se i høj opløsning.Præsentationsopløsning:
1024x768 XGA - For tiden den mest anvendte opløsning blandt præsentationsprojektorer. Næsten alle computere har tilslutning for denne opløsning og giver et skarpt billede i dine præsentationer. Opløsningen er ikke helt optimal til hjemmebiografvisning, men du får et bedre resultat end med SVGA (800 x 600).
1280x800 WXGA - Mange af de nye bærbare computere som sælges for tiden har wide-opløsningen 1280 x 800. Projektorer med denne opløsning kan ofte justeres mellem wide-formatet 16:10 eller 4:3 formatet, hvilket gør projektoren til en god og fleksibel løsning. Da opløsningen er i wide-format, er den også god til at vise film og videoer.Full HD (1920x1080 1080p) - Standardopløsningen Full HD fungerer også godt til præsentationer, da de fleste computere i dag støtter Full HD.
Trin 4. Hvilke tilslutningsmuligheder har jeg brug for?
Præsentationsprojektor
Bør mindst have en VGA-tilslutning og helst en HDMI-port, da disse tilslutninger er de mest anvendte til præsentationer. To VGA-indgange er en klar fordel, da dette gør det enkelt at skifte, hvis mere end én person skal holde en præsentation. Hermed undgår du afbrydelser og forsinkelser ved skift. S-Video og komposit findes ofte som tilslutningsalternativer og giver et signal med lav opløsning. Dette giver det mindst optimale billedresultat og bør kun anvendes, når du skal have en enkel visning af videoer.
Hjemmebiografprojektor
Billedkvaliteten er bedst, hvis projektoren har DVI eller HDMI. HDMI-tilslutningen er den mest typiske ved hjemmebrug. Ved HDMI overføres både billede og lyd i høj opløsning via samme kabel. Mange projektorer har også DVI til digital overførsel. Dog kan DVI-tilslutning ikke sende lyd i samme kabel. DVI er derfor en tilslutning, som mere eller mindre udfases i moderne projektorer. Komponent er et godt alternativ til HDMI og anvendes typisk i videosammenhæng, men sender kun billede. Derfor kommer du længst med HDMI.
Trin 5. Placering af projektoren
Når du har fundet en projektor som passer til dine behov, bør du efterfølgende tænke på placeringen. Zoom-funktionen på projektoren er afgørende for, hvor du bør placere projektoren for at opnå den ønskede størrelse på billedet. Kasteafstanden (throw distance) er derfor relevant at tage i betragtning. Kasteafstanden kan beregnes med afstandsberegner. Beregneren viser den minimale og maksimale billedstørrelse, når projektoren står placeret et givent antal meter fra lærredet.
Funktioner for mere fleksible placeringsmuligheder
Ønsker du lidt større fleksibilitet, når du skal placere projektoren? Med funktionerne Lens Shift, Keystone og Vertikal Keystone i en projektor bliver det lettere at placere projektoren i rummet.
Lens Shift (Linsejustering) - Findes på nogle af de modeller, som er på markedet i dag. Linsejustering anvendes til at flytte hele linsen i projektoren, hvilket gør det lettere at installere og placere projektoren. Dette er en smart og smidig løsning til dig, som ikke har mulighed for at placere projektorens linse i midten på lærredet. Lens Shift tilpasser billedet til lærredet, selvom projektoren ikke er placeret optimalt i forhold til denne. En tommelfingerregel er dog, at projektoren ikke bør placeres uden for lærredets ydre kanter.
Keystone - Hvis projektoren ikke er placeret i samme højde som lærredet, bliver billedet kegleformet - enten bredere i den nederste eller øverste del. Dette kan kompenseres elektronisk med Keystone-funktionen. Dyre projektorer kan ofte endda kompensere, hvis projektoren er monteret på en sidevæg. Vil du have et billede i absolut topklasse, bør du dog undgå at anvende Keystone, og i stedet placere projektoren mere præcist mod midten af lærredet.
Vertikal Keystone - Anvendes til at justere billedets øvre og nedre kanter, hvis projektoren er placeret for højt eller lavt i forhold til lærredet.
Glem ikke tilbehøret
Det rigtige tilbehør kan være afgørende for, at din underholdning og præsentationer bliver helt i top. Glem ikke de praktiske detaljer som kabler, kabelsamlere og beslag. Desuden skal du gerne have et godt lærred og solid lyd for at opleve dine film i den kvalitet, de fortjener at have.
Få mere at vide
Projektor-guide til hjemmebiograf og sport på storskærm
Læs mereDenne projektor-guide til hjemmebiograf forklarer dig begreberne, som du møder, når du skal købe projektor. Vi hjælper dig med at vælge den rigtige projektor til din hjemmebiograf.
Hjemmebiograf med surround sound - Sådan får du biografstemning derhjemme
Læs mereSådan skaber du den rette biografstemning hjemme i sofaen – inklusiv ægte surround sound!