Spring navigationen over
Bæredygtighed - vi genbruger!

Sådan genbruger du elektronisk affald

Når dine elektroniske produkter ikke længere virker, er det vigtigt, at du skiller dig af med dem på en korrekt måde. Ved at genanvende den gamle vaskemaskine, den slidte håndmikser eller den gode gamle CD-afspiller på en rigtig måde, bidrager du til en bæredygtig fremtid.

Secure collect 10.03.2021

Sådan tager du nemt – og sikkert – et mere bæredygtigt valg

I Elgiganten tager vi imod alle former for elektronikaffald, uanset hvor produkterne måtte være købt. Vores indsamlingssystem, Secure Collect, består af aflåste og plomberede containere, der står nemt tilgængeligt i alle vores varehuse. Containerne er designet således, at det ikke er muligt at række en hånd ind i containeren efter den indleverede elektronik. Først når containerne er kørt til genbrug, kan de åbnes af autoriseret personale i et sikkert lokale, hvor evt. data bliver slettet på ansvarlig vis. På den måde sikrer vi os, at du som kunde trygt kan aflevere elektronikaffald. Nemmere bliver det ikke at tage et miljørigtigt valg – uden at gå på kompromis med din datasikkerhed.

Få mere at vide om Secure Collect.

En bunke brugte smartphones (Bæredygtighed - genbrug af elektronik)

Hvad er elektronisk affald?

Elektrisk og elektronisk affald er produkter, der går på batteri eller bruger strøm, og som er udtjent. De fleste ved, at udtjent elektronik traditionelt omfatter den gamle vaskemaskine eller det brugte køleskab. El-affald bør altid blive recirkuleret via en elektronikforhandler eller en kommunal genbrugsstation, hvor det modtages af folk, der ved, hvordan apparaterne skal håndteres.

Din tidligere føntørrer, den gamle spillekonsol eller den slidte mobil er også elektronikaffald, som bør afleveres til genanvendelse. Med andre ord skal alle produkter, der går på batteri eller bruger strøm, herunder hvidevarer og husholdningsapparater, afleveres til professionelle genbrugsstationer.

Batterier og elpærer smidt i naturen (Bæredygtighed - genbrug af elektronik)

Hvorfor bør du genanvende elektroniske produkter?

Elektroniske produkter indeholder materialer, som kan være både farlige og giftige, hvilket understreger, hvor utrolig vigtigt det er, at de afleveres til genanvendelse, når de ikke længere fungerer. Materialer som kviksølv, bly, krom, beryllium, arsenik og kadmium kan være farlige, hvis ikke de håndteres korrekt. Derudover kan det være utrolig skadeligt for miljøet, hvis kemikalier lækkes i naturen.

Elektronik er desuden lavet af dyrt materiale og sparsomme ressourcer, og det er vigtigt, at disse bliver recirkuleret, så de kan bruges på ny. Jorden har en begrænset mængde af de forskellige ressourcer, og eftersom kilden ikke altid er fornybar, er det vigtigt, at de i størst muligt omfang bliver genbrugt.

En bunke brugt elektronik på et bord (Bæredygtighed - genbrug af elektronik)
Hvilken slags affald modtager Elgiganten?

Forhandlere af elektriske og elektroniske produkter (EE-produkter) er ansvarlige for at informere deres kunder om, at de tager imod gamle EE-produkter til genanvendelse. Det betyder, at du gratis kan aflevere din gamle vaskemaskine til hvilket som helst Elgiganten-varehus, også selvom du ikke skal købe en ny. Alle Elgigantens varehuse har genbrugsstationer med matchende containere, bur, bokse og låse, hvor du inden for vores åbningstid kan returnere dine gamle produkter – alt lige fra vaskemaskiner til batterier.

Du kan aflevere både større og mindre hvidevarer og husholdningsapparater.

– I Norden modtager Elgiganten-koncernen mere end 33.000 ton elektronikaffald hvert år, hvilket er en nordisk rekord. Dette inkluderer affald, som bliver leveret til genbrugsstationer samt affald som samles op fra kommunale genbrugsstationer, fortæller Fredrik Tønnesen.

Alligevel vil han stadig gerne se flere husholdningsapparater blandt det indsamlede elektronikaffald.

– Vi tror, at mange af vores kunder har mindre elektroniske produkter, der ender i skuffer sammen med andet rod. Det er bedre for alle, hvis disse produkter genanvendes, så de ikke optager unødvendig plads i kundens hjem, siger han.

Hvidevarer på en genbrugsstation (Bæredygtighed - genbrug af elektronik)
Hvordan håndterer vi elektronikaffald?

Alle produkter, som returneres til Elgiganten, hentes af ERP Danmark og køres til Stena Recycling i Danmark. Først miljøsaneres alt affaldet og farlige stoffer fjernes. Derefter bliver affaldet kværnet, og de forskellige råmaterialer sorteres. En vaskemaskine indeholder jern, aluminium, kobber, glas og cement, og bestanddelene må skilles fra hinanden. Aluminiummet bliver sendt videre, så det kan smeltes om til nye aluminiumbarer. En stor del af materialet genbruges som ”råvarer” i nye produkter, blandt andet til produktion af nye elektriske produkter.

– Et af de største problemer med genanvendelse af elektronikaffald har været, at affaldet bliver fragtet ud af landet og aldrig bliver set igen. Dette gør, at kunderne ikke får nogen form for bekræftelse på, at der er blevet taget hånd om affaldet på en korrekt måde. Hos Elgiganten håndterer vi al elektronikaffald lokalt, og vi er helt åbne om, hvordan affaldet blev recirkuleret.