Guide: Induktion eller keramisk - hvilken kogeplade skal du vælge?
Skal du vælge induktionskogeplader eller keramiske kogeplader, når du opgraderer dit køkken næste gang? Den ene type viser sig at være sikrere end den anden.
Det er snart nogle år siden, at induktionskogeplader fandt vej til vores hjem, og mange er blevet meget begejstrede for, hvor hurtigt opvarmningen af maden går. Men er induktionskogepladen så god, som mange påstår? Hvilke forskelle er der på induktionskogeplader og keramiske kogeplader?
Madlavning med induktion
Se alle vores induktionspladerKogeplader med induktion er både hurtige og effektive. Induktionspladerne varmer gryder og pander op med magneter placeret under glasset. Det betyder ikke, at alt magnetisk bliver rygende varmt, hvis du taber eller glemmer det på kogepladen.
Du skal dække en del af overfladen, før kogepladen aktiveres. Dette sker også kun, hvis det magnetiske felt er stort nok, så hvis du har en ring eller noget andet magnetisk, vil det ikke tænde for kogepladen.Med en induktionskogeplade skal du være opmærksom, fordi den bliver langt hurtigere varm. Der er en risiko for at brænde maden på, hvis du bare vælger den højeste effekt. Det kan være, at man skal vænne sig til induktionsplade, hvis man har været vant til at vælge den højeste effekt på en keramisk kogeplade.
Mindre brandfarlig
Køb induktionskogeplade herSelvom induktionskogepladen bliver hurtigere varm end en keramisk kogeplade, er den ikke lige så brandfarlig. Ligesom den enkelte kogezone aktiveres af en magnetisk bund på køkkentøjet, bliver zonen også deaktiveret, når man fjerner gryden eller panden igen. Hvis du for eksempel glemmer at slukke for varmen, når du fjerner kogegrejet, slukker kogepladen automatisk. Det minimerer brandrisikoen. Induktionskogepladen bliver heller ikke så varm som den keramiske kogeplade. I stedet for at varme glasoverfladen op, varmer kogepladen kun køkkengrejet op. Der går ikke ild i ting, der falder ned på kogepladen. Hvis du for eksempel glemmer papir på kogepladen, eller hvis vandet koger over.
Det er materialet, som dine gryder og pander er lavet af, der afgør, hvor hurtigt du for eksempel kan bringe vand i kog på en induktionskogeplade. Nogle typer materialer bliver hurtigere varme end andre. De fleste billigere varianter er typisk fremstillet i aluminiumslegeringer. De støjer også mere end det dyrere køkkengrej. Det anbefales at bruge gode stegepander med tyk bund.
Smarte induktionskogeplader
På nogle induktionskogeplader kan temperaturen kontrolleres meget præcist. Skal du varme mad op til en given temperatur eller smelte chokolade eller smør, så gør denne funktion det en del lettere. Induktionskogeplader har programmer med præinstallerede zoner, så du ikke risikerer, at maden brænder på ved for høj temperatur.
Nogle induktionskogeplader kan også samarbejde med emhætten. Emhætten starter, når du tænder induktionskogepladen, og den slukkes nogle minutter efter, du er færdig med at lave maden. Der findes nu induktionskogeplader med kokkefunktion. Skal en kok for eksempel lave en sauce, begynder han ved en høj temperatur, som reduceres trin for trin, så saucen ikke brænder på. Det gør det også lettere at lave mad i store gryder. Har du en stor gryde, som fylder mere end en enkelt zone, så kan du med en induktionskogeplade koble flere zoner sammen, så hele gryden bliver varmet op. Det kan man ikke med en keramisk kogeplade.
Den traditionelle kogeplade i støbejern
Selvom elektriske komfurer og kogeplader med støbejern forsvinder fra mange husholdninger og virksomhedskøkkener, så er det for mange stadig et godt og stabilt valg. Dette gælder særligt køkkener i krævende omgivelser. Køkkener i større virksomheder og på skibe skal gerne have kogeplader, som holder til kraftig brug, og at ting kan falde ned over pladen. Kogeplader i støbejern er robuste, og de er ofte også billigere, lette at vedligeholde og bruge.
Elgiganten tilbyder et udvalg af traditionelle komfurer med støbejernskogeplader. Kontakt os, hvis du gerne vil finde en industrispecifik-løsning til din virksomhed.