Sådan afrimer du din fryser og holder den i god stand
Ved du, hvordan du afrimer fryseren, rengør den og organiserer indholdet så godt som muligt? Her er nogle tips, der får din fryser til at fungere optimalt i mange, mange år.
Afrim din fryser på 1-2-3
Skabsfrysere danner et par millimeter rimfrost hver måned, og det er en god idé at afrime fryseren cirka hver anden måned.
- Tag først al maden ud i fryseren, og stil den et køligt sted.
- Sluk for fryseren, og lad døren stå åben. Lad den nederste hylde blive siddende, da den vil opsamle smeltevandet. Læg en bradepande eller et håndklæde på gulvet ved fryseren.
- Ligner din fryser Antarktis? Du kan afrime hurtigere ved at sætte et par skåle med kogende vand ind i fryseren – du skifter vandet, når det er blevet afkølet.
Sådan undgår du, at der dannes rim
- Åbn ikke døren for tit. Der dannes rim, når varm luft møder den kolde. For at forhindre dette skal du undgå at åbne døren for tit og ikke lade den stå åben for længe.
- Tjek for revner og huller. Den kolde luft inde i apparatet skal være ordentligt isoleret udefra. Tjek gummilisterne i døren for at se, om der er sprækker mellem dem og skabet.
- Sørg for, at fryseren er fyldt op på den rigtige måde. Fryseren skal helst være omkring 75 procent fyldt.
- Tjek temperaturen. Den anbefalede frysetemperatur er -18 °C. Tjek indstillingen, og juster den om nødvendigt.
God orden med fryserorganisering
Ved at organisere din mad godt kan du opbevare mere, samtidig med at du hjælper til i kampen mod madspild. Her er nogle gode råd:
- Tag maden ud af emballagen, og læg indholdet i gennemsigtige poser eller beholdere.
- Hav en særskilt skuffe til mad med kort holdbarhed. På den måde bliver maden ikke glemt.
- Grøntsager og bær opbevares bedst i lynlås-poser.
- Isterningbakker kan fryse mere end bare vand. Hvad med babymad, tomatsauce, grøntsager eller friske krydderurter?
- For at undgå fryseskader på fx kød eller grøntsager, samt for at opnå en længere holdbarhed, er en vakuumpakker en god idé. Vakuumpakkede fødevarer fylder også mindre.
Rengøring af fryseren
Når al isen er væk, er det en god idé få rengjort fryseren ordentligt. Sådan gør du:
- Start med at vaske skufferne, og sæt dem til tørre.
- Mens du venter på, at de tørrer, så tag en klud og fjern skidt og snavs. Glem ikke gummilisterne.
- Nu er arbejdet gjort. Tænd fryseren, og vent til den har nået den korrekte temperatur, og læg maden tilbage.
Når du gør ydersiden af skabet rent, er vand og opvaskemiddel det bedste. Brug ikke slibende rengørings- eller opløsningsmidler. Og heller ikke midler til rengøring af rustfrit stål på overflader af plastik eller lak, da de kan blive ridset eller beskadiget.
Tip! Dette er den optimale temperatur for fryseren
Når du lægger maden tilbage i fryseren, er det vigtigt, at den har den rigtige temperatur. For at den skal fungere bedst muligt, skal temperaturen være -18 °C. Hvis du sænker temperaturen med én grad, bruger den hele 2-5 % mere strøm!
Tip! Slut med manuel afrimning
Vil du have en fryser, som du ikke skal afrime? Så kan du vælge at købe en fryser med NoFrost teknologi. I sådan en fryser er luften lige kold overalt i fryseren, og det forhindrer, at der bliver dannet rim. Ikke nok med at du slipper for at afrime fryseren, men du får også mere plads til at opbevare mad.